DSMHeader

Wat vonden de lezers ervan?

 

De Skinner Methode was moeilijk weg te leggen, haar schrijfstijl is dusdanig pakkend, dat je verder wilt lezen. Als ik het zou moeten omschrijven zou het een zinderende psychologische thriller zijn.
Er zijn geen andere boeken zoals De Dode Kamer en De Skinner Methode. Ik ken geen schrijvers of andere boeken die zo ingaan op de onderwerpen en zelfs door de ogen van de massamoordenaar verteld worden. Er zijn wel meer boeken waarbij de moordenaar/dader aan het woord komt, maar dit is griezelig eng gedaan door Bronja, je kuipt bijna in de huid van de personages.
De beide boeken laten zo'n verpletterende indruk achter, die vergeet je niet.

- Alexandra Winters -


Mijn verwachting van deze auteur was na DDK hooggespannen. Dit verhaal voldoet dan ook volkomen aan mijn verwachting, omdat ze het heeft gepresteerd om mij nog meer te laten verlangen naar deel 3. De schrijfstijl past enorm goed bij dit verhaal, ik kan mij geen andere stijl bedenken waarbij ik de aandacht er zo goed bij zou hebben gehouden. Bronja heeft al een prestatie neergezet met DDK, maar ik denk dat het het lastigste is voor een schrijver om dat vast te houden. Dit heeft zij uitmuntend gedaan.
De schrijfstijl van Bronja is prettig maar moeilijk, maar dat kan ik juist waarderen als ervaren lezer. Ik houd ervan als ik er ook daadwerkelijk iets voor moet doen, zoals nadenken. Ik ben dan ook heel tevreden over het boek. DSM is geen typisch Nederlands boek, als je het vergelijkt met onze andere thrillerauteurs in ons kikkerlandje. Voor mij is haar schrijfstijl nieuw and I love it! Als ik Bronja's boeken moet typeren, dan denk ik aan rauw en pijnlijk, maar ook vertederend. Het boek laat zien waar wij allemaal in staat toe kunnen zijn.

- Marleen Vrieze -


Het verhaal boeide mij vanaf de eerste bladzijde, het ging onderhuids zitten en ik droomde er ’s nachts over. Eng en scary eigenlijk. Dat doen alleen hele goede boeken. Dit boek is on-Nederlands, hoort absoluut vertaald te worden en kan zich meten met alle goede thrillerschrijvers van de wereld zoals Ellory, maar ook Amerikaanse en Scandinavische schrijvers.
Hoffschlags boeken zijn hard, realistisch, kloppen van begin tot eind en onderscheidt zich door de uitgebreide research en kennis van zaken. Daarnaast kan ze met twee zinnen zoveel zeggen dat de spanning letterlijk voelbaar is. Ik vergeet deze boeken niet, deze boeken met hun personages staan in mijn hoofd gepind, of in mijn hersens gekerfd…
‘De Skinner Methode’ verdient het alle awards te winnen die er maar zijn en als het kon gaf ik zes sterren, daarmee is ‘De Skinner Methode’ voor mij De thriller van het jaar 2015.

- Charlotte Veltman -


Dit boek heeft zeker iets unieks. De schrijfstijl en de opmaak van het boek… het hoort voor mij bij Bronja. In een thriller verwacht ik misschien wat meer expliciete scènes, maar toch heb ik dat in dit boek niet gemist. Het is zo goed geschreven dat het heel prettig leest en ook spannend is zonder die gedetailleerde beschrijvingen.
De verhaallijnen zijn goed verweven in het verhaal, er wordt niets te vroeg blootgegeven. Ik was op een bepaald moment zelfs aan het puzzelen, omdat ik het idee had dat er een hint onder de oppervlakte verborgen zat, maar het verhaal liep toch anders dan ik verwacht had. Het einde kwam een beetje rauw op mijn dak, ik had graag nog meer over Lennart gelezen.

- Martine Jansen -


Ik had grote verwachtingen. Na DDK vond ik haar schrijfstijl heel erg uniek en ik hoopte dat ze opnieuw ging werken met de verschillende vertel-standpunten en de sprongen in de tijd. Ik ben dan ook zeer blij dat ze dat behouden heeft.
Nooit gedacht dat er plots nog hele nieuwe personages in zouden komen waarvan je in het begin héél erg twijfelt wat dat er nu feitelijk mee te maken heeft.
Er zit zo verdomd veel research achter en dat merk je echt in de manier waarop ieder personage neergezet is. Er is zoveel over nagedacht, over ieder detail. Bronja heeft haar alles gewoon eigen gemaakt en dat merk je echt als je aan het lezen bent.
Dit is een uniek boek. Ik heb al heel veel boeken gelezen in mijn leven en ben nog nooit een boek (behalve DDK dan) tegengekomen zoals dit. Bronja heeft zo'n eigen stijl, zo'n fantastisch verhaal en kan dit prachtig neerzetten. Ik hoop echt dat dit ook ooit verfilmd zal worden of vertaald om zo het hele grote publiek te veroveren!!

- Ruby Engelbrecht -


Creepy, vanaf het eerste hoofdstukje klemden DSM en Bronja Hoffschlag me vast in hun nijptang en werd ik het slachtoffer van een nieuwe leesverslaving. Dit boek smeekt je gewoon om door te blijven lezen, ophouden is geen optie. Eerlijk? Ik dacht vooraf dat het quasi onmogelijk zou zijn om De Dode Kamer te overtreffen, heb ik me vergist! Bronja schrijft niet voor watjes en grijze muizen, ze gaat er keihard voor op het vlak van research en uitwerking van het verhaal. Een week na het lezen zit het boek nog steeds na te zinderen. Dit gebeurt me niet vaak. In enkele zinnen kan ze haar snelheid opvoeren tot een ultrasonisch niveau.
Een nieuwe uitdaging aan het adres van deze topauteur om het derde en laatste deel als een maestro af te werken. DSM behoort tot mijn absolute top van boeken die ik dit jaar heb gelezen, en ik heb er wel wat verorberd.

- Guy Doms -


Bronja Hoffschlag heeft weer een bijzondere thriller geschreven.
Het is knap hoe zij alle verschillende personages, heel verfijnd bij elkaar weet te brengen, zodat ze toch op een manier allemaal met elkaar te maken blijken te hebben. Je krijgt een bom aan informatie, vele tijdsprongen van verschillende personages, maar niets is storend. Dit boek is, samen met DDK, zeer uniek. Ik kan geen boek opnoemen dat er ook maar iets op lijkt.
Door het open, verbazende, einde is te hopen dat het derde deel niet zo lang op zich zal laten wachten. Ik begreep dat de planning medio 2017 is.

- Nancy Lutz -


Vanuit mijn werk in de psychiatrie kom ik aardig wat bijzondere personen tegen. Wat ik erg knap vind aan de personages in DSM, is dat Bronja ook deze psychische kant goed weet uit te diepen en geloofwaardig neerzet. Het autisme van Mischa is zo herkenbaar beschreven zonder dat het een tekstboek voorbeeld is, zeer knap gedaan.
Het was absoluut een boeiend verhaal en ik zat er steeds weer middenin. Het vele wisselen van tijd en personages zorgt er ook wel voor dat dit nodig is, anders mis je stukken. Het vraagt geconcentreerd lezen en je aandacht erbij houden, maar het is zo boeiend dat ik dat niet als vervelend heb ervaren. Ik ben enorm tevreden, DSM is voor mij boven verwachting goed. Een boek dat makkelijk internationaal kan gaan en dan wordt het een enorme bestseller.

- Karina Hoekerswever -


DSM is een meer dan spannend boek dat zonder enige moeite de aandacht van de lezer weet vast te houden. De schrijfstijl van Bronja Hoffschlag zou ik als eenvoudig en prettig leesbaar omschrijven. DSM is nauwelijks typisch Nederlands te noemen, aangezien het verhaal zich grotendeels in Amerika afspeelt. Het is onmogelijk om na het lezen van dit boek de nationaliteit van de auteur te kennen. De boeken in de Project X-trilogie zijn het etiket ‘psychologische thriller’ meer dan waardig, ze worden gekenmerkt door een uitmuntende opbouw van verschillende verhaallijnen.
Zeggen dat je na het dichtslaan van het boek naar het vervolg verlangt, is een understatement van jewelste.

- Greet Braem -


Bronja Hoffschlag heeft mijn al hooggespannen verwachtingen nog overtroffen. De Skinner methode gaat inhoudelijk en stilistisch verder waar De dode kamer stopte maar Bronja heeft haar stijl verder verfijnd en uitgewerkt. De dialogen zijn van een nog hogere kwaliteit en er wordt nog meer en gepaster van vertelperspectief gewisseld. Ook inhoudelijk heeft de plot me verrast. Na het lezen sta je in bewondering voor alle energie en tijd die de auteur in dit werk gestopt heeft.
Op de cover van zowel De dode kamer als De Skinner methode prijkt het label "psychologische thriller" en deze claim wordt ook helemaal waargemaakt. Door middel van de zeer realistische dialogen en het wisselen van perspectief slaagt Bronja Hoffschlag erin de hoofdpersonages haarscherp neer te zetten.
Dit is zeker geen typisch Nederlands verhaal. Dit boek had net zo goed door een Amerikaans of Scandinavisch auteur geschreven kunnen zijn.

- Johan Haegeman -


Het is een boeiend verhaal, wel moet je geconcentreerd lezen, anders snap je niks van de gebeurtenissen die plaatst vinden, ook vanuit het oogpunt van andere personages. Ik ben zeer tevreden, dit overtreft mijn verwachtingen, door het meer wisselen van personages heb je meer afwisseling en dat is prettig en maakt het verhaal nog groter dan in DDK. Ik vind DSM totaal geen Nederlands verhaal, dit speelt ook niet helemaal in Nederland, maar is ook internationaal een heel goed boek. Waarom? Omdat het uniek en steengoed is en wereldwijd een succes kan worden!
Dit boek is uniek in zijn soort. Ik las wel eerder boeken waar vanuit verschillende personages wordt geschreven, maar niet zo'n complex geheel en niet zo menselijk en natuurlijk. De personages komen gewoon tot leven in dit boek, de reacties op gebeurtenissen zijn zoals mensen echt kunnen reageren en er is heel goed over nagedacht en briljant beschreven.

- Mariska van Velzen -


Ik heb Bronja vorig jaar ontmoet in Zoetermeer en ik kon haar toen al feliciteren met haar debuut. Mijn verwachting was dus hoog, en dat heeft ze meer dan genoeg bewezen met DSM.
Ik had deze wendingen niet verwacht omdat ik dacht dat het zich puur af zou spelen in en rondom de gevangenis met nog moord op Laurens. Ik vind de schrijfstijl prima bij het boek passen. Alle stukjes vallen in elkaar met flashbacks en al. Ik vind dat Bronja zich overtroffen heeft met DSM. Al zat er voor mij in DDK meer onverwachte dingen in, omdat ik toen nog niet wist welke kant het op zou gaan
Een psychologische thriller met onverwachte gebeurtenissen, zo zou ik de boeken van Bronja omschrijven.

- Elly van der Meer -De Skinner Methode is het tweede deel van de Project-X trilogie en gaat gewoon verder waar het eerste deel stopte. Het is dan ook niet moeilijk om terug in het verhaal te komen.
De manier van schrijven van Bronja Hoffschlag is interessant. Het boek is onderverdeeld in boeken en ieder boek gaat uit van het standpunt van een andere hoofdrolspeler. Dat heeft als voordeel dat je iedere situatie meerdere keren tegenkomt, maar wel vanuit een ander perspectief, met andere emoties en andere belangen.
To
pboek, echt geweldig.

- Vera van Boxel -


Spanning is continu aanwezig en dit geld ook voor de psychologische spanning. Prachtig is het hoe de vele lijntjes die het verhaal in zich heeft tot op de bodem zijn uitgediept en samenwerken. Tijdens het lezen wordt je regelmatig verrast door nieuwe ontwikkelingen waardoor je steeds meer in de ban geraakt van dit ingenieuze verhaal. Je blijft geboeid tot aan de laatste blz.
Na het geweldige debuut van De Dode Kamer die iedereen heeft doen versteld staan heeft Bronja de lat voor haar zelf hoog gelegd. Met De Skinner Methode bewijst Bronja dat de lat nog hoger kan dit belooft wat voor de ontknoping van het derde deel in Project X.

- Coenraad de Kat -


Het is een uniek boek, absoluut, door zijn vele wisselingen in tijd en plaats, en de diverse personages die hun verhaal vertellen. Daarnaast is het boek eng levensecht.
Vind ik de Skinner Methode typisch nederlands? Nee, ik vind het eigenlijk een thriller van internationale klasse!


- Christel Loman -DSM is voor mij duidelijk beter leesbaar dan deel 1. Dit is een compliment waard. Hierdoor kom je beter in het verhaal. Dat je beide boeken niet los kan lezen is jammer voor de lezer. Je zal echt eerst deel 1 gelezen moeten hebben voor je aan deel 2 kan gaan beginnen. Je kunt er anders geen touw aan vastknopen.
Met DSM is er een buiten categorie in psychologische thriller opgestaan. Het subgenre lijkt wel voor Bronja te zijn gemaakt. Bedankt voor dit geweldige boek. Ik kijk al uit naar 2017 als het om boeken gaat.

- Wendy van Lierop -


Mijn verwachtingen waren zeker hoog na het lezen van DDK. Ik hoopte dat ze me bij DSM ook net zo zou pakken en dat is haar absoluut gelukt. Ze is zeker gegroeid. Je kan goed merken dat ze veel heeft onderzocht en het dan ook verwerkt heeft in haar verhaal.
Ik vond het geen typisch Nederlands verhaal, daar het hoofdzakelijk in Amerika plaats vind. Ik heb ook dit deel absoluut als een psychische thriller ervaren. Het verhaal komt bij mij wel geloofwaardig over daar het allemaal als zo vanzelfsprekend gaat. De verhalen over de junks, de gevangenis, de moorden…

- Sonja Tonnis -

LeesclubRapportDSM

Volg mij op:

AgemoLogoNieuw